Στον παιδικό σταθμό γνωρίζουμε πολλούς καινούργιους φίλους και κάνουμε τις πρώτες μας φιλίες. Με τους φίλους μας βλεπόμαστε κάθε μέρα και παίζουμε με πολύχρωμα υλικά, με χώμα με νερό. Οι δασκάλες μας είναι εκεί για εμάς, είναι εκεί μόνο για εμάς, με όλη τους την προσοχή και χαρά να μας δείξουν τον κόσμο και να μας απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που μας γεννιόνται...και μάλιστα με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Ακούμε μουσική, χορεύουμε, μας διαβάζουν παραμύθια. Μαθαίνουμε κάθε μέρα και κάτι καινούργιο, πόσο μας αρέσει όταν μας διεγείρουν την περιέργεια! Ακόμη και το φαγητό είναι διασκεδαστικό! Καθόμαστε όλοι οι φίλοι μαζί, κοιτάζοντας ο ένας το πιάτο του άλλου και το φαγητό γίνεται  πιο νόστιμο! Μαθαίνουμε λοιπόν να κρατάμε μόνοι μας το κουτάλι....αλλά μαθαίνουμε να δένουμε και τα παπούτσια μας, να βάζουμε τα ρούχα μας και να κουμπώνουμε το μπουφάν μας- γινόμαστε ανεξάρτητοι! Ουαου...πόσα πράγματα μπορώ να κάνω ο ίδιος;

​Είναι τόσο ωραία στο σχολείο.....Στην αρχή όμως γιατί έκλαιγα;;;

Μάλλον γιατί δεν το γνώριζα το σχολείο...όλα μου ήταν ξένα! Ξένοι άνθρωποι, ξένοι χώροι, ξένα παιδιά! Και στην αρχή δεν γνώριζα ότι θα έρθεις να με ξαναπάρεις μάλλον... Ευχαριστώ που έκανες υπομονή, κατανόησες την ανησυχία μου, ανταποκρίθηκες σε αυτή. Ευχαριστώ και την Κυρία που έλεγε συνέχεια πόσο με αγαπάς και πως πάντα θα γυρίζω σε εσένα και σε παίρναμε και τηλέφωνο όταν ήθελα τόσο να σε ακούσω!  Και ένοιωσα ασφάλεια ...και απόλαυσα τη μαθητική μου ζωη! 

Το πόσο γρήγορα θα γίνει η προσαρμοργή εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού ξεχωριστά , όπως και ξεχωριστός και πλήρως αποδεκτός είναι ο τρόπος που εκφράζει την αγωνία του σε κάτι νέο που ξεκινάει. Ωστόσο υπάρχουν τεχνικές που διευκολύνουν αυτή την πρώτη μετάβαση στην μαθητική ζωή.

  • Όταν έρθει η ώρα να πάει το παιδί για πρώτη φορά στο σχολείο είναι καλό να έχει μια εικόνα σχετικά με αυτό.  Πώς περνούν τα παιδιά εκεί και πως υπάρχουν δασκάλες, φίλοι, παιχνίδια. 

  • Η πρώτη επίσκεψη μαζί με τον παιδί στο σχολείο είναι απαραίτητη. Έτσι θα μπορέσει  να δημιουργήσει μία πρώτη εικόνα και θα σας δώσει έδαφος για να συζητήσετε με το παιδί για αυτό. 

  • Η συμμετοχή σας στις πρώτες δραστηριότητες γνωριμίας του σχολείου είναι επίσης απαραίτητη.

  • Κατά την περίοδο προσαρμογής η παρουσία ενός γονέα στον χώρο διευκολύνει την ομαλή ένταξη του παιδιού.

  • Η διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο σχολείο καλό είναι να αυξάνεται σταδιακά εως να νιώσει οικειότητα με το περιβάλλον.